KZA TOLMIN NA OGLEDU NEMŠKE KOSTNICE IZ 1. SV. VOJNE

Julija smo se odpravili na ogled Nemške kostnice. Nedaleč od Tolmina, ob sotočju Soče in Tolminke, je nemška država leta 1938 zgradila kostnico, v kateri so pokopani posmrtni ostanki nemških vojakov, padlih na bojišču v okolici Tolmina v 12. soški ofenzivi. Gre za tipično arhitekturo, ki spominja na utrdbo, t.i. Totenburg. V kostnici so pokopani posmrtni ostanki okoli 1000 nemških vojakov. Gradbeni material za postavitev je bil pripeljan z južne Tirolske. Delo je opravilo nemško gradbeno podjetje iz Münchna. Muzej Tolmin nam je nudil vodičko Darijo, ki nam je orisala takratno dogajanje spopadov, nam razkazala notranjost muzeja.

Osrednji del spomenika predstavlja kapela, ki je v notranjosti razdeljena na dva dela: v prvem so imena padlih vojakov vrezana v štiri hrastove plošče, v drugem, z umetelno kovano pregrado ločenem prostoru, pa so na stene izpisana v mozaični tehniki. V sredini grobnega prostora je oblikovana grobnica neznanega vojaka v počastitev vseh tam pokopanih, katerih imen ne poznamo.

Za vse, ki niste iz okolice Tolmina in kostnice še niste videli, si jo lahko ogledate z virtualno ekskurzijo.

Nekateri člani so se ob koncu ogleda osvežili pri sotočju reke Tolmine in Soče.