IZ NOVE GORICE V PREKMURJE

Ob 50 letnici delovanja Društva za zdravo življenje Nova Gorica smo si vsi želeli izpolniti lansko željo ter tudi obljubo, da odpotujemo na Sardinijo.

Zaradi epidemioloških razmer na žalost to ni bilo mogoče, zato smo se odločili za ekskurzijo po Sloveniji, izbrali smo Prekmurje, kamor so nas popeljali prijazni šoferja ter vodič podjetja Nomago.
V dveh dneh potovanja smo imeli priliko spoznati lepote tega dela Slovenije, vljudnost, ustrežljivost ter marljivost njenih prebivalcev.

Prvi dan potovanja smo se ustavili v Žički kartuziji ter z zanimanjem poslušali razlago turistične delavke, ustavili se nato v oljarni na pokušini bučnega olja ter drugih proizvodov, ki jih pripravljajo pri Kocbekovih, se nato popeljali na otok ljubezni, si ogledali edini mlin na Muri, ki je v celoti postavljen na vodi ter na starodavni način z brodom prečkali Muro. Pred postankom v Murski Soboti smo si ogledali še paviljon Expano ob soboškem jezeru. V soboškem hotelu Zvezda so nas sprejeli prijazni zaposleni ter nas obilno pogostili.

Drugi dan našega spoznavanja Prekmurja se je pričel s sladko prekmursko gibanico, spoznali smo način priprave tega cenjenega peciva. Pot nas je vodila tudi na ogled stare s slamo krite hiše ter črne kuhinje, spoznali smo lončarja, ki nam je prikazal vso spretnost pri izdelavi lončenih izdelkov.

V Dobrovniku nas je očaral svet orhidej ter prelepi tropski vrt. Ustavili pa smo se tudi v Bogojini ter si ogledali znamenito Plečnikovo cerkev. Na poti v Lendavo, kjer nas je čakala večerja, smo se povzpeli na stolp Vinarium ter si tudi s ptičje perspektive ogledali lepote Prekmurja, urejenost domov ter širnih vinogradov.

Vrnitev domov je za vse nas prišla prehitro, želeli bi še kaj videti, vendar smo se vseeno izredno zadovoljni in polni prelepih vtisov vračali v Novo Gorico.