DRUŠTVO ABSTINENT VIPAVSKE DOLINE TOKRAT PO POTEH KAMNA, BURJE IN SONCA

Na oktobrski pohod smo se odpravili v slikovito vasico Štanjel, ki je eno nastarejših naselij na Krasu. Nahaja se na robu kraške planote in ga sestavljata stari del Gornja vas, ki je terasasto razporejen proti griču Turn in novejši del Dolnja vas, ki se je po drugi svetovni vojni razvil na ravnini, pod starim mestnim jedrom.

Zbrali smo se na parkirišču pred osnovno šolo in krenili proti gradu. V zatišnih legah je bilo prijetno, na odprtem pa je pihala in nas kuštrala kraška burja. Sončni vzhod, na obzorju izza cerkvenega zvonika, je pričaral čudovito jutro in obetal lep nedeljski dan.

Vodič nas je popeljal na ogled starega mestnega jedra, ob zelo izčrpni razlagi smo spoznali še en biser naše dežele. Pot nas je vodila skozi slikovite ozke uličice, značilne za kraje z burjo, s kamnitimi hišami, ki vsebujejo raznolike kamnoseške izdelke. Zelo značilni so vhodi, imenovani “porton”, okrašeni s kamnitim obokom. Pravo podobo nekdanjega Krasa pa prikazuje najstarejša stavba v vasikamnita hiša, krita s kamnitimni škrlami in žlebovi, v notranjosti pa z opremljeno kuhinjo in bivalnim prostorom. Sredi naselja, kjer se odpira razgled na sosednje kraje in okoliš, je gotska cerkev z značilnim zvonikom. Sprehodili smo se po lepo urejenem vrtu, ki se nahaja pod vaškim obzidjem in ga je zasnoval Maks Fabiani na pobudo sorodnika, zdravnika Enrica Ferrari.

Po končanem ogledu smo se podali še na pohod po krožni poti okrog Štanjela in se naužili svežega zraka. Odpadlo listje je šelestelo pod nogami, skozi krošnje dreves pa so nas greli žarki jesenskega sonca. V tem letnem času je narava prava paša za oči, obarvana v najrazličnejše barvne odtenke, čarobno. Na poti smo “srečali” tudi škrate, ki so “opravljali” razna dela: klesanje in obdelava kamna, … Zaključili smo na domačiji članov Mihele in Danilota, ki sta nas pogostila s pravo kraško pojedino.

“Naj bodo topli jesenski dnevi, naj nas grejejo z lepimi besedami in prijaznimi nasmehi.”

Napisali člani društva Abstinent