OKROGLA MIZA “ALKOHOL – RAK RANA SLOVENSKEGA NARODA”

Alkoholizem je v Sloveniji večji problem, kot si upamo to priznati. Čas posta, ko se običajno odvija preventivna akcija »40 dni brez alkohola« je končana, a ker težava alkoholizma po končanem postnem času ne izgine, se je izvedla okrogla miza z imenom "ALKOHOLIZEM - RAK RANA SLOVENSKEGA NARODA". Zveza je bila povabljena kot gostujoča organizacija, predstavila svoje delovanje, videnje in odgovarjala na vprašanja. Celoten prispevek si lahko preberete na strani Slovenec.org. ORGANIZATORJI: Zveza skupin zdravljenih odvisnikov Slovenije (ZSZOS) društvo Zakonski in družinski inštitut EteosKlubu zdravljenih alkoholikov Aljažev hrib Celje GOSTI: Društvo Žarek upanja Zavod VOZIM Zveza klubov zdravljenih alkoholikov SlovenijeZavod Varna Pot Celotno 2-urno dogajanje, predstavitev gostujočih organizacij ter njihove odgovore na mnoga vprašanja si lahko ogledate na tej povezavi.
DELAVNICI V DELOVNIH ORGANIZACIJAH: “PREPOZNAVANJE ZASVOJENOSTI”

V mesecu aprilu smo uspešno izvedli dve delavnici na temo Prepoznavanje zasvojenosti na IP Posočje z vsemi mentorji ter v VDC Tolmin za skupino uporabnikov. Program nudi vsebino in pomoč podjetjem, delodajalcem in njihovi zaposlenim, ki se srečujejo s problematiko tvegane in škodljive uporabe psihoaktivnih snovi. Mentorji na IP Posočju so podali nekaj mnenj o izvedbi delavnice: "Na delavnici mi je bil všeč sproščen pristop, zanimiva obširna tema, na razumljiv način predstavljene teme.""Na delavnici mi je bilo všeč aktivno sodelovanje udeležencev.""Izvedel/a sem nekaj novega in uporabnega: kako postopati priposameznih primerih."
V ZVEZI KLUBOV ZDRAVLJENIH ALKOHOLIKOV SLOVENIJE ODPIRAJO VRATA VSEM, KI SO V STISKI

S tem naslovom je Radio Primorski val naslovil intervju s strokovno delavko Tejo Kumar. Zraven so zapisali: "Zveza klubov zdravljenih alkoholikov Slovenije, ki ima sedež v Tolminu, je nastala predvsem z namenom, da pomaga posameznim včlanjenim društvom pri njihovih naporih za nadaljnjo rehabilitacijo vseh članov ter jim nudi vso možno strokovno in organizacijsko pomoč. Poleg tega, da združujejo društva zdravljenih alkoholikov, si prizadevajo tudi ozaveščati javnost o zdravem načinu življenja brez škodljive rabe psihoaktivnih snovi ter izvajajo različne preventivne dejavnosti.V zadnjih mesecih je bilo njihovo delovanje zaradi različnih ukrepov nekoliko okrnjeno, hkrati pa se je tudi na področju prekomernega uživanja alkohola pojavilo več stisk. Ob tej priložnosti zato vse, ki pri sebi ali svojih bližnjih opažajo prekomerno uživanje alkohola, vabijo, da stopijo z njimi v stik in ne pustijo, da…
VABILO NA PETKOVO POSVEČENO SVETO – E ROMANJE NA BREZJE

Ta petek, 26. 2. 2021, bo ob 18. uri tematsko posvečena sv. maša, "E-romanje" na Brezje. Namenjena bo vsem, ki pri sebi prepoznavajo zasvojenost z alkoholom, njihove bližnje in vse, ki kakorkoli trpijo zaradi alkohola ali so vključeni v spodbudo 40 dni brez alkohola. Vodil jo bo ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore. Tokratna maša bo nekoliko drugačna. Spremljati jo bo mogoče le na kliku na povezavo: YouTube. Lahko si pogledate facebook najavo akcije 40 dni brez alkohola tukaj.Vabilo Karitasa si lahko pogledate tukaj. Po maši bomo lahko prisluhnili pričevanjem zdravljenih alkoholikov in besedam predstavnikov pridruženih organizacij v spodbudi 40 dni brez alkohola.
ONLINE PREDAVANJE “ISKANJE RAVNOVESJA V VSAKDANJEM ŽIVLJENJU”

V torek, 23. februarja, smo za občane Občine Bovec ter zunanje poslušalce izvedli online predavanje s spec. sistemske psihoterapije Nino Baša. Udeleženci so dobili informacije in nasvete kako uskladiti svoje potrebe s potrebami drugih, kako prepoznati sporočila lastnega telesa in poskrbeti za svoje psihično ter posledično fizično zdravje.