AVGUSTOVSKI IZLET V JAMO DIMNCO

Na avgustovski izlet smo se zaradi vročine odpravili v podzemlje. Peljali smo se do vasi Slivje v Brkinih in po makadamski cesti na parkirišče v bližino jame Dimnica. V senci borovcev smo popili jutranjo kavo in ob dogovorjeni uri, se nam je pridružil jamski vodnik Janko iz Jamarskega društva Dimnice.

Popeljal nas je na ogled jame, ki je bila odkrita leta 1904, od leta 1914 pa je odprta za turistične oglede. Temperatura v jami je 10 stopinj in manj ter nudi prijetno osvežitev v teh dneh. Jamo tvorijo različne kapniške strukture glede na intenzivnost in kraj nastanka. Zaradi »prepiha« v jami so v določenih predelih kapniki tudi poševni, ponekod so se zaradi krhke strukture in naraščanja lastne teže tudi podrli. Pri hoji smo bili previdni, saj je pot po jami zelo razgibana, zaradi klancev in spolzkosti tudi naporna. Po strmem vzponu iz jame smo se oddahnili in ugotovili, da je bil dveurni ogled do globine 100m pravo doživetje. Kruljenje v želodčkih in zvonjenje iz vaškega zvonika nas je opozorilo, da je čas kosila.

Odpeljali smo se v vas Slope na kmečki turizem »Pri Damjanu«. Ob res dobri, okusni hrani, klepetu, druženju, se je nedelja prevesila v pozno popoldne. Za piko na i so nas postregli še z odličnim jabolčnim zavitkom, ki smo ga ocenili s plus pet.
Čudovite so te nedelje, ki nas ob druženju še bolj povezujejo, ko obiskujemo, spoznavamo razne turistične znamenitosti ter kraje naše dežele. Med člani društva so se stkale tudi tesne, pristne prijateljske vezi, ki prinašajo iskren, odkrit pogovor in stisk roke komu, ki ga kaj teži, saj le dobro je tisto kar združuje.

Napisali: člani društva Abstinent