Home / Arhiv dogodkov / DRUŠTVO ZA POMOČ V STISKI “ZARJA” LENDAVA – PREDAVANJE O ALKOHOLIZMU IN ODNOSIH V DRUŽINI

Društvo za pomoč v stiski “Zarja” Lendava je v lendavski Sinagogi organiziralo predavanje na temo alkoholizem in odnosi v družini. Predavali sta magistrica zakonskih in družbenih študijev in gestalt pedagoginja Sanja Obaha Brodnjak ter zakonska in družinska terapevtka Mojca Hojnik.

Za predavanje so se v društvu odločili, da bi opozorili na problematiko bolezni odvisnosti od alkohola v lokalnem okolju in kako pomembno je živeti v zdravi družini. Skozi predavanje je bilo ugotoviti kako odvisnost negativno vpliva na odnose med partnerjema in na njihove otroke, kakor tudi do odnosov z drugimi ljudmi.

“Tudi časovno je predavanje namenjeno bližajočemu se 40-dnevnemu postu, ki se začne naslednji teden. Postni čas je pokorni čas ko ljudje gremo sami vase, iščemo vire življenja in postavljamo vrednote na prvo mesto. Je čas intenzivne duhovnosti. Post pomeni spokornost, željo po spreobrnjenju in poboljšanju. Ni samo, da se v tem času odpovemo nečemu škodljivemu: uživanju mesa, alkohola, psihoaktivnih snovi, prekomernemu gledanju TV, sedenju pri računalniku ipd. Duhovno in osebnostno je bolj pomembno, da namesto tega več časa posvetimo stikom najbližjih, posebno skrb namenimo za koga v bližini, ki je ostarel, bolan, osamljen ali reven. Post je čas naše osebne notranje pokore,” je dejal Božo Pongrac, predsednik društva.

Z organiziranjem predavanja se društvo Zarja pridružuje akciji 40 dni brez alkohola.