POHOD NA PIVŠKO Z DZA AJDOVŠČINA-VIPAVA

Home / blog / POHOD NA PIVŠKO Z DZA AJDOVŠČINA-VIPAVA

V nedeljo, 21. junija, smo se  odpravili na izlet in pohod na Pivko. Odpeljali smo se v Slovensko vas na Pivki in si najprej ogledali Eko muzej Pivških presihajočih jezer (PJJ). Naš vodič nam je najprej obrazložil funkcioniranje PJJ in predstavil življenje v in ob jezerih. Ogledali smo si tudi kratek film o PJJ, potem pa samostojno »raziskovali« po razstavljenih predmetih (iskanje odtisov živali, poimenovanja rastlin…).

V nadaljevanju je sledil pohod do Petelinjskega jezera, ki ni največje, se pa v njem najdlje zadrži voda. Deževje preteklih dni nam je omogočilo, da smo jezero videli polno, vendar ne do najvišjega vidEnega vodostaja. Smo pa imeli srečo, da je odteklo že dovolj vode in smo lahko videli škrgoplavutega raka, ki ima edino domovanje na svetu prav v tem jezeru.

Popoldne smo se odpeljali v vas Kal in si ogledali Šobčevo domačijo, staro kmečko- furmansko domačijo, kjer so imeli furmanski hlev, podkovsko kovačijo, kolarsko delavnico, prenočišča za furmane in seveda tudi kmetijo. Po izročilu naj bi v tej hiši večkrat gostoval tudi Martin Krpan, ko je tovoril angleško sol, občina Pivka ga je kot »zaslužnega« postavila v občinski grb.

Nazadnje smo si ogledali še posestvo Rovne, del posestva je odkupila Kobilarna Lipica in nanj naseljuje mlade žrebce iz svoje matične črede v Lipici. Gospodarska poslopja in dvorec, ki pričajo o nekdanji veličini posestva so v lasti občine in na žalost propadajo, ker jim je težko dobiti vlagatelja, ki bi jim vdahnil življenje.

Na koncu smo ugotovili, da je za nami lep a naporen dan, večino krivde za utrujenost smo pripisali nekoliko »sluzastemu« vremenu in hudi sopari, lepa doživetja pa dobremu vodiču Andreju.