Društvo ABSTINET NA POTEPU PO SLOVENIJI IN KONCERTU GIANNI-JA

Home / blog / Društvo ABSTINET NA POTEPU PO SLOVENIJI IN KONCERTU GIANNI-JA

Čas hitro teče, mesec je naokrog in spet smo našo “šolsko dejavnost” nadomestili z družabnim srečanjem. Po tem, ko smo “obdelali” Pivška jezera, SV del Trnovske planote, je tokrat sledil njen JZ del, Trnovo nad Novo Gorico in okolico.

Ob prispetju na Trnovo nas je pred spominskim parkom z grobnico NOB pričakal z nasmejanim obrazom naš gostitelj glasbenik, pevec in glasnik miru Janez Rijavec GIANNI. Po kratki medsebojni predstavitvi, kavici in sladkanju, nas je popeljal v park, nam predstavil le tega, zgodovino kraja, vojnega časa, namen in pomen skulpture z Ognjem miru in ljubezni ter bronastega kipca Deček miru (mimogrede povedano, tudi kipec bi rad imel mir, vandali so ga namreč že večkrat razbili).

Ko smo se z vrha parka naužili lepot Vipavske doline, Krasa, Jadrana, Soče, Brd, Furlanije – Julijske krajine, Alp s Triglavom in Trnovske planote z gozdom, smo se podali do Giannijeve cca 300 let stare domačije. Tu je sedež MEDNARODNE MIROVNIŠKE FUNDACIJE BELI GOLOB.

Namen fundacije je širjenje ideje o miru in ljubezni v svetu. Tako je Beli golob poletel k papežem Janezu Pavlu ll., Benediktu XVI., Frančišku, poglavarjema armenske in srbske pravoslavne cerkve Gareginu II ter Irineju, vodji tibetanskih budistov Dalaj Lami in mnogim drugim, ki delajo za mir na svetu. Mir pa se naseli v srce tudi v prostoru (sedežu) fundacije, ki je istočasno tudi spominska soba .

Po kratkem Gannijevem koncertu v prekrasnem ambientu za staro kolono ( kmečka vrata) pod trami in kamnitim obokom, smo se pod čudovito preko 200 let staro lipo (Gianni ji je posvetil tudi pesem-Lipa moje none) predali užitkom hrane in pijače, ki nam jo je postregla Giannijeva žena Patricija.

Ob prijetnem vzdušju, pogovoru, predvsem pa miru, ki nas je obdajal, smo še nekaj časa ostali pri prijaznih gostiteljih, se jim zahvalili in poslovili z obojestranskim vabilom na še kakšno srečanje.

Naše rajžanje se je nadaljevalo do vzletišča jadralnih padalcev nad Lijakom, zaključili pa smo z malico in kavico v senci trnovskih borov ob spremljavi rahle burjice.

Naj zaključim z mislijo našega člana: “Kako malo je potrebno,da se imamo lepo”.

Pripis:
V ponedeljek me je poklical Gianni, me vprašal kako smo se imeli ter se zahvalil za prijetno družbo. Vsekakor zelo pozorno od gostitelja.
Obiščite Trnovo, ne bo vam žal!

Napisal Tomaž Malik