PREDAVANJE DR. SANELE BANOVIĆ

Sanela Banović je mlada zdravnica, zaposlena na Gastroenterološkem oddelku v UKC Ljubljana. Svoje delo združuje z izobraževanji na področjih psihologije in psihoterapije ter tradicionalne kitajske medicine. Posebej jo zanima vpliv sreče in zadovoljstva v življenju na psihofizično zdravje in hormonsko ravnovesje v telesu.

S svojo iskrenostjo in odprtostjo nas je takoj navdušila. S humorjem nas je popeljala do nekaterih bistvenih spoznanj: kako deluje naša psihološka klet, kako pomembno funkcijo igra v našem življenju komunikacija ter kako dober odnos do sebe in do drugih vpliva na naše življenje in zdravje. Za uspešno reševanje problemov in za vzdrževanje našega psihološkega zdravja so namreč zelo pomembne osebnostne in socialne spretnosti.

Posebej je izpostavila problem depresije v današnjem svetu in razložila zakaj do nje pride. Ljudi želi izobrazit o pomembnih dejavnikih, ki nas varujejo pred tovrstnimi boleznimi. Poudarja pomen dotikov (objemov), pozitivne komunikacije s samim seboj in drugimi, telesne aktivnosti in socialnih stikov. Vse to namreč pozitivno vpliva na naše hormonsko ravnovesje v telesu in s tem na naše psihofizično zdravje. Vse to je tudi tisto, česar nam zdravniki in zdravila ne morejo dati, zato je pomembno, da poslušamo svoje telo in venomer iščemo majhna zadovoljstva v življen